Luftig chokladpaj
8 portioner
Nötbotten:
225 g hela paranötter
4 msk socker
4 tsk smält smör
Fyllning:
2,25 dl mjölk
2 tsk gelatinpulver
115 g socker
2 ägg, delade i vitor och gulor
225 g mörk choklad, grovt hackad
1 tsk vaniljessens
1½ dl vispgrädde
2 msk hackade paranötter, att strö över
Gör såhär:
1. Nötbotten: kör de hela paranötterna i en matberedare tills de är finmalda. Tillsätt socker och smält smör och blanda snabbt ihop alltsammans. Häll blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, och tryck ner den i botten och upp mot kanterna med en sked. Grädda i 200 grader varm ugn i 8-10 minuter eller tills färgen är gyllenbrun. Låt svalna.
2. Fyllning: häll mjölken i en skål och strö över gelatinpulvret. Låt det mjukna i 2 minuter och ställ sedan skålen över en kastrull med sakta sjudande vatten. Rör ner hälften av sockret, båda äggulorna och all choklad. Rör hela tiden på svag värme i 4-5 minuter tills gelatinet har lösts upp och chokladen har smält. Ta skålen från vattenbadet och vispa tills blandningen är slät. Rör ner vaniljessens, täck över skålen och låt stå i kylskåpet i 45-60 minuter tills fyllningen börjar stelna.
3. Vispa grädden hårt och vänd ner allt utom 3 matskedar i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till mjukt skum i en ren, fettfri skål. Tillsätt 2 teskedar av resterande socker och vispa till styvt skum. Vänd ner det sista av sockret i äggvitorna och vänd därefter ner äggvitorna i chokladsmeten. Häll fyllningen i pajskalet och låt stå i kylskåpet i 3 timmar. Dekorera med resten av den vispade grädden och hackade paranötter innan servering.
Nötbotten:
225 g hela paranötter
4 msk socker
4 tsk smält smör
Fyllning:
2,25 dl mjölk
2 tsk gelatinpulver
115 g socker
2 ägg, delade i vitor och gulor
225 g mörk choklad, grovt hackad
1 tsk vaniljessens
1½ dl vispgrädde
2 msk hackade paranötter, att strö över
Gör såhär:
1. Nötbotten: kör de hela paranötterna i en matberedare tills de är finmalda. Tillsätt socker och smält smör och blanda snabbt ihop alltsammans. Häll blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, och tryck ner den i botten och upp mot kanterna med en sked. Grädda i 200 grader varm ugn i 8-10 minuter eller tills färgen är gyllenbrun. Låt svalna.
2. Fyllning: häll mjölken i en skål och strö över gelatinpulvret. Låt det mjukna i 2 minuter och ställ sedan skålen över en kastrull med sakta sjudande vatten. Rör ner hälften av sockret, båda äggulorna och all choklad. Rör hela tiden på svag värme i 4-5 minuter tills gelatinet har lösts upp och chokladen har smält. Ta skålen från vattenbadet och vispa tills blandningen är slät. Rör ner vaniljessens, täck över skålen och låt stå i kylskåpet i 45-60 minuter tills fyllningen börjar stelna.
3. Vispa grädden hårt och vänd ner allt utom 3 matskedar i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till mjukt skum i en ren, fettfri skål. Tillsätt 2 teskedar av resterande socker och vispa till styvt skum. Vänd ner det sista av sockret i äggvitorna och vänd därefter ner äggvitorna i chokladsmeten. Häll fyllningen i pajskalet och låt stå i kylskåpet i 3 timmar. Dekorera med resten av den vispade grädden och hackade paranötter innan servering.
Kommentarer
Postat av: Leia ♥ - det lilla extra
Nej, jag tror inte heller att den är direkt bekväm att ha. :P
Så gott med chokladpaj.
Postat av: Keilia
Kolla gärna in min blogg (:
Postat av: jessica
ja den var rolig men mycket jobbig! ja det gör jag, i eslöv bor jag, du då?:)
Postat av: Marielle
den chokladpajen låter god . ska göra den en dag
Trackback